Herkullisia patonkeja ja croissantteja tarjoava Ranska on rakkauden luvattu maa, jonka moni tietää erityisesti Eiffel-tornista, Louvresta sekä Notre Damen katedraalista. Myös sinulle nuo kuuluisat nähtävyydet voivat olla tuttuja, mutta miten itse Ranskan lippu. Tässä artikkelissa käymme läpi kyseisen maan lippua niin historian, mittasuhteiden, värien kuin merkitystenkin osalta.

Ranskan lippu – mittasuhde ja värien merkitys

Ranskan lippu eli Trikolori (eng. Tricolor, ransk. Tricolore) on maan perustuslain toisessa artiklassa säädetty Ranskan tasavallan kansallistunnus. Lippu koostuu kolmesta yhtä leveästä pystypalkista, joiden värit menevät vasemmalta oikealle tässä järjestyksessä: sininen, valkoinen ja punainen.

Nämä värit, jotka on määritelty aina lainsäädännössä asti, symboloivat seuraavia asioita:

  • Sininen: Tavallinen kansa
  • Valkoinen: Monarkia
  • Punainen: Aatelisto

Nämä eivät suinkaan ole Ranskan lipun värien ainoat merkitykset, vaan niitä on keksitty vuosien saatossa lukuisia muitakin.

Esimerkiksi yhden teorian mukaan sininen väri edustaa Saint-Martinia, punainen Saint-Denisiä ja valkoinen samaista monarkiaa. Toisen teorian mukaan niillä taas kuvataan Ranskan suuren vallankumouksen ihanteita, veljeyttä, vapautta ja tasa-arvoa. Kolmas teoria taas sanoo, että valkoinen kuvastaa papistoa, sininen porvaristoa ja punainen aatelistoa.

Tämän lipun mittasuhde leveyden ja pituuden osalta on 2:3.

Ranskan lippu & värikoodit

SininenValkoinenPunainen
Hex000091FFFFFFE1000F
RGB0, 0, 145255, 255, 255225, 0, 15
CMYK100, 90, 20, 70, 0, 0, 00, 100, 100, 0
Pantone072 CN. A.485 C
RAL5002N. A.3020

Lipun oikea koko lipputangon mukaan

Jotta Ranskan lippu liehuu lipputangon päässä järkevän näköisenä, pitää sen koko suhteuttaa itse lipputangon pituuteen. Tässä lisäinfoa siitä, minkä kokoinen lippu sopii mihinkin tankoon:

  • 6 metriä: 150 x 94 cm
  • 8 metriä: 200 x 125 cm
  • 9–10 metriä: 240 x 150 cm
  • 12 metriä: 300 x 188 cm
  • 14 metriä: 350 x 220 cm
  • 16 metriä: 400 x 250 cm
  • 18 metriä: 450 x 281 cm

Ranskan lipun historia

Ranskan lipun juuret juontavat vallankumousajalta. Vuonna 1789 markriisi Lafayette yhdisti Pariisin sinisen ja punaisen kokardin valkoiseen, kuninkaallisen symbolin väriin. Näin hän loi kokonaan uuden kansallisen symbolin.

Trikolorista tuli virallinen Ranskan lippu 15.2.1794 pääasiassa helpottamaan tunnistettavuutta meritaisteluissa. Vallankumouksen jälkeen lippu korvattiin moneen otteeseen valkoisella monarkian lipulla, mutta kolmen värin lippu palautettiin pysyvästi käyttöön vuoden 1830 heinäkuussa.

Toisen maailmansodan aikana lippua muokattiin molemmin puolin. Vichyn Ranska lisäsi lippuun marsalkansauvat, kun taas Vapaan Ranskan liike pisti siihen Lothringerin ristin.

Ranskan lippu on monista myllerryksistä huolimatta säilynyt Ranskan symbolina sekä tasavallan ja vallankumouksen perintönä.

Ranskan lippu & liputuspäivät

Milloin Ranskan lippu oikein nostetaan salkoon? Se ei tapahdu ainoastaan kerran vuodessa, sillä Ranskassa on muutamiakin eri liputuspäiviä. Tässä tarkemmin nuo päivät listauksen muodossa:

  • 1.1: Uudenvuodenpäivä (liputus tapahtuu toisinaan)
  • 1.5: Vappu (Fête du Travail)
  • 8.5: Toisen maailmansodan päättymisen muistopäivä Euroopassa (Victoire 1945)
  • 14.7: Kansallispäivä (Fête nationale) & Bastiljin päivä (tärkein liputuspäivä kaikista)
  • 11.11: Ensimmäisen maailmansodan aseleposopimuksen muistopäivä (Armistice 1918)

Liputuspäiviä on siis muutamia, mutta esimerkiksi Viron lippu nousee salkoon vähintään 13 kertaa vuodessa. Siihen verrattuna Ranskan lippua nähdään siis yllättävän vähän lipputankojen päissä heilumassa.

Toki virallisten päivien lisäksi Ranskan lippu nostetaan salkoon tiettyjen virallisten seremonioiden aikaan sekä erityistilanteissa, mukaan lukien presidentinvaalit ja kansalliset surupäivät. Myös eri kunnissa ja alueilla liputetaan paikallisesti esimerkiksi eri vuosipäivien ja tapahtumien kunniaksi.